Valt uit versnelling bij accelereren

Roli

Beginnend Bestuurder
Mijn ST1100 uit 2000 valt uit de 2e en 3e versnelling bij (flink) gasgeven, accelereren dus. Dit euvel is eigenlijk plotseling opgetreden; voorheen heeft ie dat volgens mij niet gedaan. Natuurlijk kan het wel eens zijn opgetreden en dan denk je aan een eigen schakelfout. Weet dat niet heel zeker meer. Feit is dat ik er pas geleden nog bijna 900 km op 2 dagen mee heb gereden zonder problemen, en gisteren plotseling wel problemen na een uur of wat rijden.
Wat kan de oorzaak zijn?
Nou heb ik inmiddels 2 opties gevonden in de handboeken.
1. Als de hele versnellingsbak vervangen moet worden, dan moet het blok eruit.
2. Is er echter iets met veren of borging in het 'external shift mechanism' (zie foto uit Clymer), dan is demontage van de achterbrug voldoende om erbij te komen. In de boeken staat een hele inspectie van dit beschreven. Bied dit een kans? Achterbrug eruit is ook niet heel gemakkelijk maar blok eruit is een nog veel grotere klus ....
Wat is wijs?

IMG-20200308-WA0001.jpg
 

elmo

Mega Mijlenmaker
Achterbrug eruit halen is een eitje.......stelt niks voor maar dan kan je idd wel bij de schakelassen etc. Dan kan je zien hoe de vork op de tanden haakt
 

Roli

Beginnend Bestuurder
Je schrijft: hoe de vork op de tanden haakt. Bedoel je daarmee onderdelen van het 'external shift mechanism' zoals op de foto? Zo ja, welke nummers bedoel je dan?
 

Roli

Beginnend Bestuurder
Nee, schakelpook niks aan gedaan omdat ie wel goed erin schakelt. Het is niet zo dat ik em niet goed in een nieuwe versnelling krijg. Heeft dat stellen en smeren dan wel zin?
 

Dennis

The Preacher
Je zal een andere versnellingsbak moeten plaatsen waarschijnlijk.
Het terugvallen van je versnelling ligt denk ik aan je schakelwals. Heb dit al aan de hand gehad.
Leuke reparatie trouwens......
Ps: mocht je je cardan eruit halen dan moet je goed opletten met terugplaatsen. Want Het is geen zaakje van ‘gewoon vastzetten’.
 

Roli

Beginnend Bestuurder
En de schakelwals ligt in de bak zelf en is dus NIET te bereiken van achter uit als de achterbrug gedemonteerd is, toch?
Met leuke reparatie bedoel je: 1. het vervangen van de versnellingsbak (dus zeker blok eruit) of 2. Die schakelwals vervangen/repareren (blok wel/niet eruit) ???

Een versnellingsbak heb ik ook nog liggen van mijn oude blok (ik heb immers al eens een blok gewisseld, helaas). Maar weer dat blok eruit, zie ik erg tegenop ....
 

elmo

Mega Mijlenmaker
Kijk eerst achter de deksel brug eruit en kijken ....
Mocht het verder zitten kan het blok er alsnog uit
 

Nosegear

Administrator
Medewerker
Eerste verdachten zijn de kogelgewrichten in het schakelmechanisme - buiten de bak, en redelijk bereikbaar! Die eerst eens schoonmaken en smeren, en daarna pas aan de meer drastische middelen gaan denken. Zeker omdat het opééns optreedt bij meer dan één versnelling denk ik niet dat het aan de bak ligt.
 

COLUMBO1963

5e Versnelling
Ja, altijd leuk om zo'n topic af te sluiten zodat de collega's terug rustig kunnen slapen:) en zich kunnen toeleggen op een volgend probleem.
Dus wat was hier de oorzaak?
 

Roli

Beginnend Bestuurder
Probleem is er nog steeds. Vandaar mijn oproep wie kan deze klus klaren? Versnellingsbak wisselen, goede bak aanwezig.

Met achterbrug eruit heb ik een en ander nagekeken maar dat heeft niks opgeleverd.
 

Roli

Beginnend Bestuurder
Oh ja, en voor die klus moet het blok eruit, zoals de kenners wel zullen weten!
 
Bovenaan