Synthetische of normale olie. hier de uitleg

Dennis

The Preacher
Met dank aan de maker van dit moois en mij komt alleen de eer toe om het te vertalen en het in normaal nederlands neer te zetten.

Aanvullingen zijn altijd welkom! Dan zet ik al deze op een gegeven moment in een pdf/
Ik ben er in ieder geval wijzer van geworden!

Sommige termen zijn mijn onbekend, maar dat maakt eigenlijk niks uit, want het gaat uiteindelijk erom of je begrijpt wat het verschil is tussen synthetische en normale olie.Een minerale of synthetische aanduiding verwijst naar de basisolie die uit ongeveer 75 tot 80 procent per liter olie bestaat . De overige 20 tot 25 procent van de fles zijn additieven zoals anti-schuimende, gewijzigde viscositeit en wrijvings modificatoren. Bijna alle additieven worden gesynthetiseerd in een lab, maar worden niet gecategoriseerd als onderdeel van de olie. Het is de basisolie die het verschil maakt, en de American Petroleum Institute heeft deze in vijf groepen gesplitst, op basis van hun kenmerken en samenstelling.

Groep I, Groep II en groep III oliën zijn allemaal afkomstig uit ruwe olie die uit de grond wordt gepompt, terwijl groep IV en Groep V synthetische oliën zijn, wat betekent dat ze ontstaan zijn in een laboratorium vanuit chemische gemodificeerde materialen.
Groep IV is gereserveerd voor een specifiek type van de chemie genoemd Polyalfaolefinen of PAO's. Groep V omvat een vrij brede waaier van chemie, maar de meest populaire synthetische groep V zijn Esters.


(Een ester is een organische verbinding die ontstaat door reactie van een zuur met een alcohol of sacharide en vormt een klasse van organische verbindingen.)Dus, de basisolie bepaalt of een olie wordt geclassificeerd als minerale oo synthetische, maar wat betekenen deze termen voor uw motor, en wat zijn de voor- en nadelen van elk?

Minerale olie bestaat al tientallen jaren en het kan grote smering prestaties leveren. Veruit de grootste aantrekkingskracht van minerale olie is zijn prijs. Aangezien het minder werk kost om een afgewerkt product te worden, het is vrij betaalbaar spul.

De nadelen van minerale olie komt voort uit het feit dat het uit geraffineerde ruwe olie bestaat. Dat betekent dat olie een groot aantal verschillende moleculen bevat evenals een aantal slepende verontreinigingen zoals zwavel en zelfs zilver. In principe betekent dit dat minerale olie minder chemisch stabiel is dan gesynthetiseerde olie, dus het geoxideerd makkelijker, is eerder aangezuurd en kan sneller zijn werking verliezen onder extreem gebruik.


En met 'extreem gebruik' bedoelen we hoge belastingen, hoge toerentallen en hoge temperaturen. Denk aan een crossmotor die op volle toeren wordt gereden op een warme zomer dag.

Zoals de nadelen van minerale olie rond de onzuiverheden draaien, draaien de voordelen van synthetische olie om de zuiverheid. Synthetische olie omvat uniforme moleculen die specifiek zijn ontworpen om te dienen als een smeermiddel. Dit zorgt ervoor dat synthetische olie de slijtage verminderd en beter onder extreem gebruik presteert. De nadelen? Er is er eigenlijk maar één: de prijs. Kunststoffen zijn moeilijk te produceren en de kosten weerspiegelen dat. We hebben het over $ 15 per liter ten opzichte van ongeveer $ 6 per liter voor deze minerale olie.

Twijfel je tussen deze twee?


Dan heb je ook de keuze uit Semi-synthetische olie. Dit is een mengsel van minerale en synthetische oliën. Het biedt enkele voordelen van synthetische oliën zonder de kosten. Er is geen vast minimumpercentage gesteld voor de synthetische inhoud, dus semi-synthetische oliën kunnen variëren van zo weinig als 5 procent synthetisch op tot een 50-50 verhouding. Voor het grootste deel houden de meeste fabrikanten een mengsel aan met ongeveer 15 procent synthetische olie.

Als je wilt weten hoe jouwolie is samengesteld, kun je dit eigenlijk alleen of het beste zien aan de Ester die is toegevoegd.
De enige keer dat je erachter kan komen of jouw olie hoogwaardig is, is wanneer je de hoeveelheid "ester" ziet op de fles. Aangezien dat Ester duur is om te fabriceren, zijn de fabrikanten niet zo happig om de Ester te vermelden op de fles.

Er bestaan vele soorten olie, van vele fabrikanten. Het advies is daarom ook om olie te kopen van een gerenommeerd merk en ver weg te blijven van onbekende merken. De kans is groter dat je van een onbekende fabrikant olie krijgt zie te onzuiver is. Met alle gevolgen voor je motor: Snellere slijtage bv.

Welke olie je moet gebruiken kan een lastige keuze zijn, maar als het gaat om je fiets tip top te onderhouden, gaat het er eigenlijk nog meer om dat je de olie op tijd ververst.
 
Bovenaan