Koplamp raadsel

Discussie in 'ST1100' gestart door elmo, 30 okt 2017.

 1. elmo

  elmo Mega Mijlenmaker

  Ik heb sinds dat mijn koplamp doorgelust is mbv een relais al drie keer een.lamp moeten vervangen .Alleen maar de linker kant als je er op zit,aangezien ik 5000k lampen voer niet echt goedkoop.

  1 kan dit aan het relais liggen
  2 kan dit aan de bekabeling liggen
  3 iemand suggesties :Biggrin.

  Voor de goede orde de rechter brand al 2 jaar
   
 2. Mister Vogezen

  Mister Vogezen Mega Mijlenmaker

 3. Hansepansje

  Hansepansje Kilometervreter

  Elmo,

  Zit je linkerkoplamp rechtstreeks op de lichtschakelaar, en je rechterkoplamp aan het relais (dat bediend wordt door het signaal vanaf je linker koplamp/lichtschakelaar)?
  Of heb je beide koplampen aan het relais gekoppeld, dat dan bediend wordt vanaf je lichtschakelaar?

  Groets, Hans
   
  • Leuk Leuk x 1
 4. elmo

  elmo Mega Mijlenmaker

  @Hansepansje..
  Ik zal daar eens naar kijken is het beter dat ze beide via het relais lopen?.

  @Mister Vogezen als expert ga je me nu ook wel ff uitleggen wat ik moet meten hoop ik. Aangezien het drie kwart jaar goed gaat
   
  • Leuk Leuk x 1
 5. Nosegear

  Nosegear Administrator Medewerker

  Beide via het relais lijkt me inderdaad beter, Elmar. Zo'n 55 Watt pitje trekt anders toch een 4.5A door de schakelaar aan het stuur . .
   
 6. Mister Vogezen

  Mister Vogezen Mega Mijlenmaker

  Weet ik veel elmo.
  Ik lees altijd meten is weten .
  Als ik een expert zou zijn zou ik je het antwoord geven van je probleem.
   
  • Lol Lol x 3
 7. elmo

  elmo Mega Mijlenmaker

  Juist ja ....klepel.......klok....

  Heeft iedereen beide lampen over het relais lopen? Die de lampen doorgelust heeft? Vraag ik me nu zo afo_O
   
 8. Ozzy

  Ozzy Klokje Rondrijder

  Doorgeluste koplamp beide via een extra relais

  Althans zo heb ik het.
   
  • Mee eens Mee eens x 2
  • Leuk Leuk x 1
  • Informatief Informatief x 1
 9. Hansepansje

  Hansepansje Kilometervreter

  Dit klopt @Nosegear, alleen is de schakelaar hier als het goed is op gedimensioneerd: Origineel heeft de (oudere) Pan een enkel dimlicht aan dat via de schakelaar geschakeld wordt.
  Dus met een enkel dimlicht zou het moeten kunnen zonder relais.

  Als er een tweede dimlicht bijkomt, wil je dit idd liever niet via de schakelaar laten lopen, maar via een relais.
  Dit relais voor de aansturing op het eerste dimlicht aansluiten, zou qua extra stroom door de schakelaar geen probleem moeten zijn.
  Dus wat stroomsterkte betreft zie ik geen duidelijke voorkeur voor optie a) alleen rechter dimlicht via relais, of b) beide dimlichten via relais.

  Blijft dus de vraag waarom Elmo met optie a) zo vaak z'n linker dimlicht moet vervangen.
  Zelf heb ik ook optie a), met een 'eigenaardigheidje' (zie hier): ik schakel het relais vanaf het linker dimlicht/de schakelaar maar heb de andere aansluiting niet aan massa liggen, maar via een diode aan m'n grootlicht. Hierdoor gaat m'n rechter dimlicht uit als ik grootlicht aan heb. Dit maakt voor de linker lamp echter niet uit.
  Nu is het zo dat bij schakelingen met relais vaak een 'blusdiode' wordt gebruikt, om spanningspieken bij het uitschakelen van het relais te 'blussen' voordat deze elders evt. schade aanrichten.
  Dus is voor mij de vraag: zouden deze spanningspieken bij het ontbreken van zo'n 'blusdiode' de levensduur van het parallel geschakelde dimlicht kunnen bekorten? Gevoelsmatig zeg ik 'denk van niet', maar wie weet (of meet)?

  Groets, Hans
   
  • Leuk Leuk x 2
 10. Nosegear

  Nosegear Administrator Medewerker

  Tuurlijk is die switch daarvoor bedacht en gaat-ie niet stuk met die 4.5 A. Maar met 2 lampskes wordt dat al 9 A, dus een relais is een goed plan. Ook de schakelpiek wordt groter - uit m'n hoofd zou dat wel eens niet lineair kunnen zijn, dus factor 4 bij verdubbeling van de load, maar houd me ten goede. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat er over de jaren nog wat andere zaken ook aan de verlichting gekoppeld zijn (GPS, handvatverwarming, weet ik het) die ook meehelpen de schakelpiek te vergroten. Het relais zelf is qua load verwaarloosbaar inderdaad, maar helpt wel goed mee om de piek te vergroten want het is een geschakelde spoel (bobine-effect).

  Moeten beide pitten via het relais? Neu, niet per se. 't Is electrotechnisch netter, makkelijker foutzoeken ook, én je houdt een groter deel van de piek achter het relais. Vraag is wel: waar haal je de te schakelen voeding vandaan? Dat zou NIET van de andere lamp moeten komen, want dan schakel je alsnog de volledige stroom over de schakelaar in het handvat en dient het relais geen doel. Er moet dus een 12 V lijntje gevonden / getrokken worden. En als dat lijntje er dan toch ligt kun je net zo goed beide lampen daarop voeden.

  Brainwavend: stel dat Elmar's eerste lamp via de handvatschakelaar gaat, en parallel over die lamp staat de spoel van het relais. Als de schakelaar in het relais nou óók z'n 12 V over de handvatschakelaar krijgt, dan a) is het relais overbodig, en b) komt de schakelpiek op de originele (eerste) lamp, maar niet op de tweede want die zit achter het relais. Gezien dat Elmar schrijft dat hij 5000k lampen heeft denk ik led - en led en pieken gaat een stuk minder goed samen dan halogeen en pieken.

  Als dat maar vaak genoeg gebeurt zou dat die lamp kunnen mollen. Hier zit een dotje giswerk in, maar wellicht . . :) Plop beide lampen achter het relais, en voed het relais met een extra (gezekerde) plus direct vanaf de accu. Ik schat dat het probleem dan over is.
   
  • Mee eens Mee eens x 2
 11. Dennis

  Dennis The Preacher

  Ben zondag bij elmar. Komt goed.

  Ps: vervelende massa kan ook voor problemen zorgen......

  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
  • Leuk Leuk x 2
  Laatst bewerkt: 31 okt 2017
 12. elmo

  elmo Mega Mijlenmaker

  Nou dennis is geweest...........nadat hij zijn auto aso heeft geparkeerd ging hij aan de slag.alles nagekeken en en alles was goed aangesloten, we hebben het relais vervangen door een hella relais met diode als ik het goed heb kijken of dit soelaas bied.

  Dus dennis bedank weerGood
  alleen jammer dat je mijn ruitschroef niet goed vastgemaakt hebt moest hem zelf nog 1/8 slag gevenRoflRofl
   
  • Lol Lol x 4
  • Leuk Leuk x 3
  • Niet Leuk Niet Leuk x 1
 13. Dennis

  Dennis The Preacher

  Ben je dan een eikel!
  @Hansjepansje bedankt voor overleg!


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
  • Leuk Leuk x 1
 14. elmo

  elmo Mega Mijlenmaker

  Vandaag wederom 2 koplampen gesneuveld, beide dimlichten stuk, gelukkig deed mijn grootlicht het nog zodat ik nog thuis kon komen in het donker ..........Misschien toch spanningsregelaar??.

  Wordt er zo langzamerhand wel een beetje flauw van
   
 15. Dennis

  Dennis The Preacher

  Vanmiddag ff meten el.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
  • Leuk Leuk x 1
 16. Zeurdoos

  Zeurdoos Kilometervreter

  Kijk ook meteen of de steker goed schoon zijn want als een lamp heel vaak aan en uit gaat dan gaat hij ook sneller stuk. Kan zijn de het dimlicht + niet strak genoeg meer sluit en hij daar door zonder dat je der erg in hebt heel de tijd aan en uit gaat ;) (toevallig bij de auto gehad)
   
  • Leuk Leuk x 1

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie